Kategorije
Arhiva

Katastar drena

Gotovo deset godina ljubavi i entuzijazma posvećenih drenu

Znate li da katastar drena postoji već skoro 10 godina? Na proljeće 10.03.2012. godine entuzijasti sa Drenove Draško Maršanić i Christian Grailach došli su na ideju da obiđu stabla i grmove drena na području MO Drenova te da ih pobroje i zabilježe njihovo mjesto, visinu i širinu.

I tako malo pomalo u dvije godine, točnije 4.03.2014. godine došli su do brojke od 480 stabala i grmova ove ljekovite biljke.

U subotu, 6.11.2021. godine Draško Maršanić i Vesna Lukanović sa još nekoliko volontera obišli su dio grmova drena te odabrali stablo broj 163 da ga nakon 10 godina ponovno izmjere. Stablo je još uvijek u dobrom stanju, ali malo šire i malo niže krošnje.

U Društvenom centru Drenova u četvrtak 11.11.2021. snimili smo zanimljivo predavanje na temu katastra drena. Predavači su bili već spomenuti Draško Maršanić i Christian Grailach, Damir Medved je bio moderator, a pridružio im se mladi magistar geodezije Antonio Udović.

Nakon pozdrava Vesne Lukanović, predsjednice Udruge Dren od naših dugogodišnjih volontera čuli smo kako je krenula priča oko katastra drena. Draško Maršanić ing. geodezije u mirovini pokazao je kako je zabilježio stabla i grmove drena te kako to izgleda na karti. Dosta prostora u nepristupačnom dijelu šume ostalo je neistraženo pa je postavljeno pitanje kojim bi se metodama proces snimanja ubrzao te obuhvatilo nepristupačno šire područje.

Na to pitanje odgovorio je Antonio Udović koji smatra da je najbolji alat za to dron sa RGB senzorom. Napravio bi se najprije probni let na nekom pristupačnijem mjestu da se prikupe i odrede parametri. Ovakav način prikupljanja podataka ima višestruku upotrebu kao npr. može se vidjeti koja su stabla u sjeni, koja su više na suncu, kakvo je stanje biljaka kod sušnog ili kišnog razdoblja i slično.

Sljedeće godine u ožujku pripremamo akciju obilaska snimljenih i zabilježenih stabala i grmova drena da se utvrdi njihovo stanje nakon deset godina. Tada bi se i snimalo dronom jer je vegetacija još uvijek oskudna, a dren prvi procvjeta žutim cvjetovima i tada je najbolje vidljiv.

U ovu akciju uključili bi volontere, a s obzirom da moderni mobilni telefoni svi imaju vrlo precizne GPS-ove, lokacija i fotografija slikane biljke odmah bi se učitala u aplikaciju iNaturalist. Ova platforma je besplatna i dostupna je i drugim korisnicima.

Pozivamo sve zaljubljenike u čisti drenovski zrak, aktivnosti na otvorenom i krasnu, ljekovitu biljku dren da nam se pridruže na proljeće i doprinesu proširivanju i obogaćivanju katastra drena.

Snimka razgovora

Pogledajte snimku razgovora i saznajte kako je nastao katastar drena.


Lenta DCD partneri