Sunčana, iako hladna subota 12. ožujka 2022. u 10 sati bila je idealna za praktični dio radionice o uzgoju drena. Ljubitelje drena i predavače koji su se okupili na svježem zraku na Cvetkovom trgu na Drenovi pozdravila je predsjednica Udruge Dren, Vesna Lukanović te predstavila dipl.agronoma Daria Jemrića i supružnike Egredžija iz OPG-a E-Kos iz Kostrene. Nakon kratkog upoznavanja svi zajedno potražili smo ogledni primjerak drena, a još u hodu sudionici radionice postavljali su zanimljiva pitanja našim predavačima.
Dipl. agronom Dario Jemrić podrobno nam je objasnio kada se biljka orezuje, kako je treba štititi kad je bolesna tj. oštećena, koja su sredstva najbolja i zašto je premazivanje biljke kvalitetnim sredstvom izuzetno važno.
Kako se zalijeva stablo drena? Možda niste znali ali nije najbolji način klasično sa kantom ili crijevom već treba izdubiti mjesto za cijev da voda dođe do korijena i da ne ispari što je pogotovo važno u ljetno doba.
Što je to malčiranje? Kako i zašto napraviti kompost i zašto je važan u zimsko doba, kakav kompost je najbolji i kolika površina komposta je optimalna? Koje su najčešće bolesti biljke, zašto nastaju te kako je najbolje stablo zaštititi od ozljeda? Sve smo saznali kraj oglednog primjerka stabla drena na Drenovi.
Sa zanimanjem smo pratili kako dipl. agronom Dario Jemrić orezuje i oblikuje grm drena. Objasnio nam je zašto neke grane treba odrezati, a neke svakako zadržati. Najbolje je da se grm krene orezivati od sredine jer na taj način unutarnje grane dobiju više sunca.
Pogledajte više našem vidoezapisu
Nakon sat i pol praktičnog dijela radionice krenuli smo prema Društvenom centru Drenova gdje je naš agronom nastavio s predavanjem i na prezentaciji pokazao konkretno koji premazi su dostupni na tržištu, koje materijale i sastojke koristimo kod zaštite i dohrane biljke.
Nakon uzgoja drena prešli smo na predavanje o preradi drena jer se nadamo da će nam naša biljka nakon tolikog truda i pažnje uroditi velikim i lijepim plodovima.
Željka Egredžija iz OPG-a E-Kos iz Kostrene objasnila nam je kako se plod drena ubire, pohranjuje te koristi za razne likere i marmelade. Pavle Egredžija objasnio nam je postupak nastanka drena od likera i sa nama je podijelio svoju recepturu.
Nakon predavanja bilo je puno pitanja prisutnih ljubitelja drena, a predavači su stručno odgovarali na sve upite i nesebično podijelili svoje znanje i iskustvo.
Naši dragi gosti iz OPG-a E-Kos iz Kostrene donijeli su nam svoje likere i marmelade na kušanje, a Vesna Lukanović, predsjednica Udruge Dren donijela je odličan kolač za slatki završetak sjajne radionice.