Kategorije
Aktualno

Posjetila su nas djeca petih razreda OŠ Fran Franković

Razgovarali smo o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Drenove

Srijeda 6. travnja bio je odličan dan za posjetu Društvenom centru Drenova i Zavičajnom muzeju Drenove koji se nalazi u prizemlju zgrade.

Voditeljica Društvenog centra Drenova Kristina Babić sa zadovoljstvom je provela gotovo dva sata u razgovoru i priči o povijesti zgrade granice i životu 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća na Gornjoj i Dolnjoj Drenovi, kada je Drenova bila podijeljena na dvije države, Italiju i Jugoslaviju. Pričalo se o projektu Nonićeva tiramola i krijumčarenju u to doba, zašto je bilo takvo nešto nužno za stanovnike Drenove te kako su na taj način poboljšali teške uvjete života. Na karti koja se nalazi na podu Zavičajnog muzeja Drenova nalaze se QR kodovi koji prilikom skeniranja s mobilnim uređajem vode videa sa pričama koje su nam kazivali ljudi koji su živjeli u to doba ili su čuli priče iz života od svojih roditelja. Što je najvažnije, priče su kazivane i zabilježene na domaćem čakavskom jeziku.

Zatim je slijedio razgovor o poznatim i zaslužnim Drenovčanima kao što je Fran Franković, Ivan Cvetko i Ivo Grohovac Riječanin, a koji su se pobrinuli da se na Drenovi sagradi škola, čitaonica i crkva te da se govori i njeguje materinji jezik.

Saznali smo koje su bile prve maškare na Drenovi, kako su nastala prva alegorijska kola, kako su izgledale tamburice na kojima je svirao prvi tamburaški sastav Drenove.

Neke ulice na Drenovi nazvane su po mladim Drenovčanima koji su poginuli u II svjetskom ratu, a o tome smo se prisjetili i saznali nešto više kroz izložbu Zaslužni Drenovčani u II svjetskom ratu.

Za kraj razgovaralo se o fotografiji Va njivah koja je izložena na velikom panou u Zavičajnom muzeju Drenove. Uz priču tko je na toj fotografiji, koje značenje ima i što predstavljaju oznake postotaka na predmetima i ljudima, došli smo i do projekta budućnosti, a to je ČAI – projekt umjetne inteligencije te važnosti digitalizacije kulturne baštine, posebno jezika koji polako izumiru.

Djeca i njihovi učitelji dobili su i nekoliko ideja za buduće projekte i aktivnosti u sklopu Zavičajnog muzeja Drenove i DCD-a pa je nastavak suradnje zagarantiran. Djeca su kao i uvijek bila sjajna i baš se veselimo sljedećem susretu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.