Kategorije
Arhiva

Srijeda puna sjećanja i uspomena

Prisjetili smo se Ive Grohovca Riječanina – hrvatskog pjesnika i domoljuba

U Zavičajnom muzeju Drenova koji djeluje u sklopu Društvenog centra Drenova, srijeda, 6. travnja 2022. bila je prepuna sjećanja i uspomena na zaslužne i poznate Drenovčane, a jedan od njih bio je Ivo Grohovac Riječanin.

Posjetila nas je Sylvie Grohovac Remillard i njen suprug. Ona je rođena i živi u Quebecu u Kanadi. U razgovoru s gospođom Sylvie vrlo brzo postane vidljivo da je vrlo ponosna na svoje porijeklo. Pradjed gospođe Syilvie je Benjamin, brat Ive Grohovca.

Njezin prvi posjet Zavičajnom muzeju Drenova bio je 2019. godine, a posjet je uslijedio nakon što je zapazila na facebooku članak o Ivi Grohovcu kojeg je napisao Christian Grailach te objavio u svojoj facebook grupi Grohovo i Ivo Grohovac Riječanin. Njih dvoje su stupili u kontakt, popričali i dopisivali se te je tako nastala lijepa suradnja Kanade i Drenove.

Kako je sama rekla jako je zainteresiralo sve što znamo o Ivi Grohovcu, sve potomke koje smo uspjeli pronaći pa se i ona prihvatila istraživanja te zaključila da bi bilo sjajno napraviti obiteljsko stablo Ive Grohovca. Zamišljeno je i učinjeno 2020. godine, a na naše veliko zadovoljstvo od gospođe Sylvie dobili smo spomenuto stablo na poklon.

Danas smo se prisjetili Ive Grohovca, njegovih djela, novinarstva i njegovih potomaka, a koliko puno znanja o obitelji Grohovac ima gospođa Sylvie shvatili smo kada nam je pričala o osobama navedenima na obiteljskom stablu. Sa zadovoljstvom smo je slušali i pokušali upamtiti što više o velikoj obitelji Grohovac.

Gospođu Sylvie i njenog supruga ugodno je iznenadio novi izgled zgrade Društvenog centra Drenova. Obišli su ponovno sve naše eksponate koje imamo u Zavičajnom muzeju, a Vesna Lukanović im je pričala o projektu Društveni centar Drenova, našim trenutnim aktivnostima i svemu što smo u ove dvije pandemijske godine radili.

Naravno, kušali su marmeladu i liker od drena te pohvalili kombinaciju slatko-kiselog okusa.

Christian Grailach poklonio im je knjigu Izbjeglice i štete za D’Annunzijeva režima 1919 – 1921. koje je nakladnik Državni arhiv iz Rijeke, a u knjizi se nalazi članak o Sylvinom pradjedu Benjaminu Grohovcu.

Gospođa Sylvie Grohovac Remillard i njezin suprug Guy Remillard pozdravili su se s Zavičajnim muzejem Drenova i obećali da će ponovno doći.

Vesna Lukanović i Christian Grailach poveli su ih dalje u obilazak mjesta Grohovo i kaštela Grobnik gdje su vjerujemo, saznali još puno o obiteljskoj povijesti.

Glavni razlog posjete gospođe Sylvie bio je vidjeti spomen ploču Ivi Grohovcu u ulici Oktavijana Valića 29, koja je postavljena 21. lipnja 2021. jer njezinom otkrivanju nije mogla prisustvovati. Isto tako posjetili su i grob Ive Grohovca na Starom groblju Drenova gdje je gospođa Sylvie položila cvijeće.

Djeca s lijeva na desno: Belizar, Zvonimir, Marija Superina (supruga), Ivo Grohovac i Zlata (kćerka)

Lenta DCD partneri

Jedan odgovor na “Srijeda puna sjećanja i uspomena”

I am proud of our Croatian history and grateful what I have learned from Drenova Homeland Museum, this will always stay with me. I will share these stories with my children and every generation of grandchild to come.

Thank you for keeping our family stories alive. I promise to visit again and add to them, as much as I can!

Thank you so much for guiding us and being outstanding hosts during our visit. I can only hope that every family has the chance to have their family story safeguarded and told, as you do ours!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)