Kategorije
Aktualno

Kino u dvorištu – Nulti krajolik

U srijedu 20. srpnja u 21 sat prikazujemo dugometražni dokumentarni film redatelja Bruna Pavića

Dokumentarni film Nulti krajolik je eksperimentalno-igrano-dokumentarni hibrid redatelja i scenariste Bruna Pavića koji se bavi prostornim i ekološkim posljedicama propale industrijalizacije u kaštelanskom zaljevu.

Mala primorska zona devastirana je prisustvom industrijskih objekata. Četvero protagonista preživljavaju u borbi s opasnim objektima ili pak s njima žive u skladnom suživotu.

Prizori iz njihovih života prepleću se s performansima dočaravajući prilagodbu ljudi i životinja na devastirani okoliš.

Iz filma Nulti krajolik

Aktivistički i ekološki osviješten redatelj snima Nulti krajolik da otvori i zadnje zatvorene oči u vezi posljedica onoga što se dogodilo i što se još događa u Vranjicu (jedan od likova filma ima dijagnosticiran rak pluća). Posljedice industrijskog devastiranja mediteranskog mjesta jasno su vidljive u igrano-filmski insceniranim prizorima kad se lijepe plakati “Azbest u zraku, opasnost od raka pluća” ili se u kadru ukažu natpisi “Smrt nas vreba s dimnjaka”.

Ovaj dokumentarni film dobio je brojne nagrade: Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi 2020., Filmski festival u Trstu 2021., SEEfest – Filmski festival jugoistočne Europe 2021., Liburnia Film Festival 2021. – najbolja kamera (Andrea Kaštelan); najbolji dizajn zvuka (Vjeran Šalamon), Astra Film Festival 2021., Dani hrvatskog filma 2021.,  Splitski filmski festival – Međunarodni festival novog filma 2021. – Nagrada Ivan Martinac, Pulski filmski festival 2021., Egejski filmski festival 2021., Međunarodni festival Signes de Nuit 2021. – posebno priznanje.

Ulaz na projekciju filma je slobodan.