Kategorije
Arhiva

Pogledali smo film o prijateljstvu i “O jednoj mladosti”

Vrlo dirljiv i nepretenciozan film o umjetnosti, prijateljstvu i mladeži s kraja 90-ih godina

Vrlo dirljiv i nepretenciozan film o umjetnosti, prijateljstvu i mladeži s kraja 90-ih godina

U srijedu, 27. srpnja 2022. s početkom u 21 sat u prostoru Društvenog centra Drenova zaokružili smo prikazivanje dokumentarnih filmova u sklopu manifestacije Ljeto na Drenovi sa dugometražnim dokumentarnim filmom “O jednoj mladosti”, redatelja Ivana Ramljaka. Vrijeme nam nije bilo naklonjeno zbog vjetra pa je ova projekcija (nažalost) realizirana u našoj dvorani.

Na početku projekcije publiku je sa temom filma i redateljem upoznala Jelena Androić iz Liburnia Film Festivala. Već nakon njezinog uvoda mogli smo shvatiti da će ovaj dokumentarni film biti zaista poseban.

Film

Ivan Ramljak napravio je dugometražni dokumentarni film o svojem prerano preminulom prijatelju Marku Čakloviću i njihovom zajedničkom odrastanju. Koristio je većinom crno-bijele fotografije koje je napravio Čaklović uz poneki video klip. U filmu se Marka Čaklovića prisjećaju njegove djevojke Marcela i Vedrana, sestra Nevena i prijatelj Sebastijan. O njemu pričaju staloženo, pristojno izlažu svoja sjećanja u kojima ga ne veličaju ali niti osuđuju, razgovaraju o njemu sasvim objektivno.

Marko Čaklović bio je poseban mladić koji je živio da bi uživao, pomalo izgubljen u emocijama, prilično neuredna života, ali zato daroviti umjetnik i fotograf koji bi od obične svakodnevnice napravio zanimljivu fotografiju. Slike sa mora i ljetovanja koje je provodio s prijateljima bile su, kako je i sam redatelj rekao, najbolje.

Dugo su svi zajedno živjeli neopterećeni svakodnevnim brigama, uživali u druženju i porocima sve dok nisu jednoga dana odrasli i shvatili da moraju promijeniti život. Pomalo su se udaljili i rjeđe sastajali, a neki zajednički planovi nisu se ostvarili.

Pred kraj filma, kada saznamo da je Marko tragično završio svoj mladi život, shvatimo koliko je bio depresivan te je kod svih njegovih prijatelja prisutan osjećaj osobne krivice. Jer prijatelji se uvijek zapitaju jesu li mogli učiniti nešto da pomognu, da promijene, da spriječe…

Odličan dokumentarni film ispunjen sijajnim fotografijama i emocijama.


Lenta DCD partneri