Dani drenjule kao dio programskih aktivnosti projekta Društveni centar Drenova, a u organizaciji Udruge Dren i ove godine imaju bogat program.
Srijeda, 19.10.2022. od 16:30 do 18 sati predavanjima 4 profesorice s UNIRI – Super biljke našeg kraja.
1. Lišće drena: svojstva i primjena – dr. sc. Željka Peršurić
2. Amule – zaboravljeno primorsko voće – dr. sc. Nikolina Liović
3. Lišće masline: svojstva i primjena – prof. dr. Sandra Kraljević Pavelić
4. Prehrana po bojama – izv. prof. dr. Sandra Pavičić Žeželj
Četvrtak, 20.10.2022. od 16:30 do 18 sati – Radionica za razmnožavanje sadnica drena, a predavač je Dario Jemrić, dipl.agronom.
1. Od 16:30 do 17:15 – Predavanje/radionica o razmnožavanju sadnica drena u prostorijama Društvenog centra Drenova
2. Od 17:30 do 18 sati – Terenski dio radionice u centru Drenove – Praktična primjena znanja polaznika radionice.
Petak, 21.10.2022. od 17 do 18 sati Predstavljanje modela upravljanja Društvenim centrom Drenova
– Vijeće Društvenog centra Drenova
– od 18 do 19 sati otvorenje digitalne izložbe autorskih fotografija Petra Fabijana i Borislava Božića pod nazivom DRENOVA,
Subota 22.10.2022. od 14 do 18 sati program Dani drenjule 2022.
1. Otvorenje događanja uz nastup Mješovitog pjevačkog zbora Drenova
2. Okrugli stol na temu primjene primorskih zdravih plodova u prehrani sa sudionicima:
– Predstavnici Veprinca: gđa Zdenka Klanjac Ukić – fitoterapija od leprine (veprine) i Rajko Ukić – o leprini (veprini)
– Predstavnica Podmurvica: ravnateljica Učenikog doma Podmurvice – Ljiljana Kencel pričat će o murvi
– Predstavnica Drenove: Vesna Lukanović, predsjednica Udruge Dren pričat će o drenjuli,
– Predstavnica Kostrene: Željka Egredžija iz OPG-a E-Kos pričat će o škorici tj. amuli – divljoj šljivi.
– Predstavljanje projekta Rijeka jestivi grad sa kojim će nas upoznati Vesna Lokas iz Tranzicijske inicijative Rijeka.
Također će se odvijati i predstavljanje proizvoda od primorskih plodova na štandovima u dvorištu (ili u prostoru Društvenog centra Drenova što ovisi o vremenskoj prognozi).
Izlagači će prikazati proizvodnju marmelade od drena, tradicionalne alate za preradu, alate za branje veprine, a moći će se kušati proizvodi od drena, leprine, murve i škorice.
Posjetitelji će imati prilike razgovarati s predavačima i saznati još poneku tajnu o uzgoju, njezi i blagodatima biljaka našega kraja.
Ulaz je slobodan.
