Kategorije
Aktualno

Znanstveno dokazano da imamo super biljke u našem kraju

Lišće masline i drena, amula i raznobojna prehrana pomažu u očuvanju zdravlja

Jučer je u sklopu manifestacije Dani drenjule 2022. u Društvenom centru Drenova održano zanimljivo predavanje znanstvenica s UNIRI i NZJZ PGŽ.

Lišće masline

Prof. dr. Sandra Kraljević Pavelić održala je prezentaciju o lišću masline te svojstvu i primjeni u prehrani. Na grafovima i rezultatu istraživanja jasno smo vidjeli koliko je čaj od lišća masline dobrotvoran za zdravlje. Od što ima andioksidativna svojstva, i široki spektar dobrobiti za naš organizam, vrlo je djelotvoran kao potpora u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti te dijabetesa.

Predavanja prof.dr. Sandre Kraljević-Pavelić

Vidjeli smo i dva recepta za pripravak čaja – jedan potpomaže sprečavanju kardiovaskularnih bolesti a drugi kod dijabetesa, a pripremaju se različito. Ako želite saznati recepte pogledajte video u prilogu.

Lišće drena

Dr. sc. Željka Peršurić govorila je o još jednoj super biljci, a to je dren. Lišće drena nije toliko detaljno istraženo kao lišće masline, ali sva istraživanja do sada pokazala su jako veliki potencijal ovog lišća u potpori kod sprečavanja raznih bolesti. Lišće ima veće antioksidativno djelovanje nego plod, djeluje antivirusno i antibakterijski. Istraživanja su pokazala da je potencijalno vrlo dobar konzervans tj. sprečava nastanak bakterija u prehrambenim proizvodima (npr. kobasici). Osim toga, ne mijenja okus tj. svojstva proizvoda. Čaj od lišća drena nije popularan jer je gorkog okusa te se razmišlja o tome da se kombinira sa čajem od plodova drena i time poboljša okus.

Predavanje dr.sc. Željke Peršurić

Zaboravljena amula

O gotovo zaboravljenom primorskom voću – amuli prezentaciju je održala dr. sc. Nikolina Liović. Amula ima puno naziva, a jedno od poznatijih je divlja šljiva ili kako je u našem kraju zovemo škorica, cibor itd… Ova mala ali moćna biljka odličan je antioksidant pa sprečava nastanak tumora, čuva zdravlje kože, potpomaže zdravlju kostiju, obiluje vlaknima pa pospješuje probavu i pomaže održavanju zdravog metabolizma. Postoje amule žute, crvene i ljubičaste boje. Najsnažnija ljekovita svojstva ima ova zadnja – ljubičasta, a najbolji ljekoviti učinak ima ako se jede sirova tj. neprerađena.

Predavanje dr.sc. Nikoline Liović

Prehrana po bojama

Izv. prof. dr. Sandra Pavičić Žeželj, dipl. sanit. ing. zaokružila je ovu seriju predavanja s temom – Prehrana po bojama. Osnovica pravilne prehrane je povrće i voće koje ima niz blagotvornih svojstava za naš organizam: povećava imunitet, osvježava zbog sadržaja organskih kiselina, sadrži vitamine, ugljikohidrate, bjelančevine i minerale te pomaže u regulaciji probave. Osim toga, voće i povrće sadrži značajnu količinu biljnih pigmenata – prirodnih boja koje ne predstavljaju samo ukras na našem tanjuru i doživljaj za naše oči, već djeluju blagotvorno na naš organizam i na našu psihu. Stoga je preporuka da naši tanjuri obiluju povrćem i voćem raznih boja.

Predavanje izv.prof.dr. Sandre Pavičić Žeželj, dipl.sanit.ing.

Na kraju svima se svidio plakat koji jasno prikazuje kakvu bi prehranu trebali prakticirati i koliko tjelesne aktivnosti da bi poboljšali svoje zdravlje.

Zahvaljujemo posjetiteljima na zanimljivim pitanjima i znanstvenicama na stručnom i razumljivom predavanju o super biljkama našeg kraja.


Lenta DCD partneri

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)