Jučer je u sklopu manifestacije Dani drenjule 2022. u Društvenom centru Drenova održano zanimljivo predavanje znanstvenica s UNIRI i NZJZ PGŽ.
Lišće masline
Prof. dr. Sandra Kraljević Pavelić održala je prezentaciju o lišću masline te svojstvu i primjeni u prehrani. Na grafovima i rezultatu istraživanja jasno smo vidjeli koliko je čaj od lišća masline dobrotvoran za zdravlje. Od što ima andioksidativna svojstva, i široki spektar dobrobiti za naš organizam, vrlo je djelotvoran kao potpora u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti te dijabetesa.
Vidjeli smo i dva recepta za pripravak čaja – jedan potpomaže sprečavanju kardiovaskularnih bolesti a drugi kod dijabetesa, a pripremaju se različito. Ako želite saznati recepte pogledajte video u prilogu.
Lišće drena
Dr. sc. Željka Peršurić govorila je o još jednoj super biljci, a to je dren. Lišće drena nije toliko detaljno istraženo kao lišće masline, ali sva istraživanja do sada pokazala su jako veliki potencijal ovog lišća u potpori kod sprečavanja raznih bolesti. Lišće ima veće antioksidativno djelovanje nego plod, djeluje antivirusno i antibakterijski. Istraživanja su pokazala da je potencijalno vrlo dobar konzervans tj. sprečava nastanak bakterija u prehrambenim proizvodima (npr. kobasici). Osim toga, ne mijenja okus tj. svojstva proizvoda. Čaj od lišća drena nije popularan jer je gorkog okusa te se razmišlja o tome da se kombinira sa čajem od plodova drena i time poboljša okus.
Zaboravljena amula
O gotovo zaboravljenom primorskom voću – amuli prezentaciju je održala dr. sc. Nikolina Liović. Amula ima puno naziva, a jedno od poznatijih je divlja šljiva ili kako je u našem kraju zovemo škorica, cibor itd… Ova mala ali moćna biljka odličan je antioksidant pa sprečava nastanak tumora, čuva zdravlje kože, potpomaže zdravlju kostiju, obiluje vlaknima pa pospješuje probavu i pomaže održavanju zdravog metabolizma. Postoje amule žute, crvene i ljubičaste boje. Najsnažnija ljekovita svojstva ima ova zadnja – ljubičasta, a najbolji ljekoviti učinak ima ako se jede sirova tj. neprerađena.
Prehrana po bojama
Izv. prof. dr. Sandra Pavičić Žeželj, dipl. sanit. ing. zaokružila je ovu seriju predavanja s temom – Prehrana po bojama. Osnovica pravilne prehrane je povrće i voće koje ima niz blagotvornih svojstava za naš organizam: povećava imunitet, osvježava zbog sadržaja organskih kiselina, sadrži vitamine, ugljikohidrate, bjelančevine i minerale te pomaže u regulaciji probave. Osim toga, voće i povrće sadrži značajnu količinu biljnih pigmenata – prirodnih boja koje ne predstavljaju samo ukras na našem tanjuru i doživljaj za naše oči, već djeluju blagotvorno na naš organizam i na našu psihu. Stoga je preporuka da naši tanjuri obiluju povrćem i voćem raznih boja.
Na kraju svima se svidio plakat koji jasno prikazuje kakvu bi prehranu trebali prakticirati i koliko tjelesne aktivnosti da bi poboljšali svoje zdravlje.
Zahvaljujemo posjetiteljima na zanimljivim pitanjima i znanstvenicama na stručnom i razumljivom predavanju o super biljkama našeg kraja.