Kategorije
Aktualno

Meteorološka stanica u dvorištu DCD-a

Jeste li znali da u Društvenom centru Drenova postoji meteorološka stanica?

U utorak, 24. siječnja 2023. godine u 10 sati djeca iz dječjeg vrtića Drenova sa svojim tetama posjetila su Društveni centar Drenova s namjerom da vide i nauče ponešto o meteorološkoj stanici u dvorištu DCD-a. Damir, Davorka i Kristina sa zadovoljstvom su ih primili, a Damir Medved, predsjednik udruge Bez granica objasnio je djeci što je to meteoroška stanica i kako radi. Na licu mjesta smo uvidjeli da stanici nedostaju krilca za mjerenje brzine vjetra pa je to još jedan pokazatelj kakve su vremenske neprilike vladale protekli vikend.

Kada su djeca vidjela kako izgleda meteo stanica i gdje se nalazi, poveli smo ih u prostor Društvenog centra Drenova tj. u dio gdje se nalazi Zavičajni muzej Drenova te im je Damir pokazao kako se podaci sakupljaju i gdje se nalaze. Automatska meteorološka stanica prijavljena je na meteo stranicu pljusak.com i u realnom vremenu pokazuje temperaturu zraka, tlak zraka, brzinu vjetra i oborine.

Djeca su postavljala zanimljiva i brojna pitanja, a Damir Medved je opširno i strpljivo odgovarao. Pametne glavice je zanimalo i kako radi naš dron i što znače brojke na velikom plakatu sa ljudima koji se zove “Va njivah”, pa su djeca saznala što je to umjetna inteligencija (AI) i kako je poslužila u prepoznavanju lica i predmeta.

Kao i obično djeca su bila jako dobra, strpljivo su slušali, postavljali pitanja, pametno zaključivali i na kraju su dobili slatku nagradu za koju se pobrinula Davorka.

Sjajne tete i djeca iz dječjeg vrtića Drenova na kraju posjete Zavičajnom muzeju Drenove zaključili su da ima još zanimljivih priča i stvari za vidjeti i poslušati te da treba doći opet. Razmijenili su se kontakti, ideje i puno, puno lijepih pozdrava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)