Kategorije
Aktualno

LJETO NA DRENOVI 2023.

Gluma, glazba, filmovi – i sve na svježem zraku 🙂

LUTKARSKA PREDSTAVA ZA NAJMLAĐE

U ponedjeljak 19. lipnja s početkom u 19 sati Ljeto na Drenovi započinjemo sa dječjom lutkarskom predstavom Gradskog kazališta lutaka RijekaTončić Petešić. Ekipa iz GKL je uvijek rado viđen gost u nađem dvorištu pa će mali i veliki zaljubljenici u lutkarsko kazalište uživat će u pričama malog petešića.

Tončić Petešić djelo je autorice Vedrane Balen Spinčić i redatelja Serđa Dlačića. Predstava je nastala prema motivima slikovnice autorice Vjekoslave Jurdana i ilustratora, scenografa i autora lutaka Radovana Kunića, redatelja Serđa Dlačića i glumca lutkara Alexa Đakovića. Kao oblikovatelj svjetla na predstavi je radio Sanjin Seršić, dok je lutkarska tehnologinja Marija Volkmer.


IGRAMO SE I UČIMO – LEGENDE I MITOVI I RAČUNALNI BITOVI

Već sljedeći dan u utorak 20. lipnja započinju radionice za uzrast od 10 do 15 godina gdje će djeca osmišljavati i crtati video igrice. Radionice IGRAMO SE I UČIMO – LEGENDE I MITOVI I RAČUNALNI BITOVI od 20. do 27. lipnja od 16 do 19 sati osmislila je udruga Ricoola, a vodit će ih Zoran Krušvar sa kojim već godinama uspješno surađujemo.

Kao uvod i pripremu naša poznata spisateljica specijalizirana za epsku i povijesnu fantastiku Ana Cerovac održati će predavanje o lokalnoj mitologiji i kako ih koristiti kao za inspiraciju za razvoj igara.

Ukoliko je vaše dijete zainteresirano za navedenu radionicu prijavite se na mail:

udrugaricoola@gmail.com


POSLIJERATNA DRENOVA – dodiri s baštinom – nestajanje i nastajanje.

Višegodišnja suradnja koju Društveni centar Drenova / Zavičajni muzej Drenove ima sa Filozofskim fakultetom u Rijeci ove godine materijalizirala se kroz suradnju na istraživanju i interpretaciji drenovske baštine na osnovi podataka iz digitalne arhive Zavičajnog muzeja Drenove. Studenti su pod vodstvom doc. dr. sc. Andree Roknić Bežanić, a u okviru kolegija Interpretacija povijesti i kulturne baštine, odabrali nekoliko tematskih cjelina koje su istraživali.

Digitalne prezentacije koje su izradili studenti ući će u stalni postav muzeja i biti će dostupni i na našim WEB stranicama. Ovakva suradnja u kontekstu otvorene znanosti sa Sveučilištem u Rijeci, a uz stalnu potporu Grada Rijeke, važan je poticaj za daljnji razvoj građanske znanosti koja uključuje rad volontera u prikupljanju povijesne građe našeg kraja čime se brojne vrijedne informacije čuvaju od propadanja i zaborava.

Izložba i prezentacija radova studenata će se odvijati u četvrtak 13.7.2023. godine sa početkom u 18:00 sati u prostorijama Zavičajnog muzeja Drenova, Drenovski put 138a.


GLAZBENE PRIREDBE

GLAZBENE PRIREDBE započinju 13. srpnja 2023. u 20 sati na Cvetkovom trgu u okviru Dana Drenova 2023., koncertom Mješovitog pjevačkog zbora Drenova i Mješovitog pjevačkog lovačkog zbora Matko Laginja iz Klane.

Već smo ih imali priliku ugostiti kod nas na Drenovi i veselimo se novom zajedničkom nastupu.


A odmah potom 16. srpnja 2023. u 20 sati uživat ćemo uz klasičnu glazbu u izvedbi Stipe Bilića na pianu i Anthonya Havelke na violončelu.

Program će kao i uvijek biti malo iznenađenje naših vrlih drenovskih glazbenika 🙂


DOKUMENTARCI O LJUDIMA KOJI SU OSTAVILI TRAG

Ovogodišnji odabir zanimljivih dokumentaraca naše selektorice Jelene Androić započinjemo u dvorištu DCD-a 20. srpnja u 20:30 sa intrigantnom pričom o ženskim pravima – Sylvia Plath: Pod staklenim zvonom.

Udahnuvši život „čudnom sparnom ljetu“ 1953., film Sylvia Plath: Pod staklenim zvonom prvi je koji razotkriva priču u pozadini antologijskog romana Sylvije Plath. Stakleno zvono srušilo je mitove o ženama, raskrinkalo rodnu politiku 1950-ih, seksualni identitet i mentalno zdravlje u vrijeme kada su se žene borile da nađu svoj glas.

Ovaj film kao nijedan prije prikazuje ljude koji su poznavali Sylviju Plath, a mnogi od njih sada se po prvi put pojavljuju u javnosti. Film donosi i jedinstven intervju sa Sylvijinom kćeri Friedom Hughes.

Trajanje: 59 minuta

Drugi dokumentarac 26. srpnja u 20:00 biti će o famoznoj i kontroverznoj Grace Jones.

Grace Jones: Bloodlight and Bami ima nekonvencionalan pristup za rock biografske filmove, što rezultira uvjerljivim iskustvom za obožavatelje i intrigantnom, iako zbunjujućom, početnom poukom za početnike.

Trajanje: 115 minuta

I treći dokumentarac prikazujemo 4. kolovoza u 20:00 – Bergman: jedna godina, jedan život.

Godine 1957. Ingmar Bergman navršava 39 godina. Kao već etablirana figura svjetske kinematografije, te godine objavljuje svoja dva remek-djela, “Sedmi pečat” i “Divlje jagode”. Napisao je i snimio “Na pragu života”, režirao dva hvaljena kazališna komada, radio na radiju i televiziji, a prolazio je i drame u privatnom životu. U obilježavanju stote godišnjice rođenja velikog autora, švedska redateljica Jane Magnusson uzima tu iznimno plodnu godinu kao polaznu točku za istraživanje Bergmana kao čovjeka, u svoj kompleksnosti njegove ličnosti. 1957. je bila i godina kada je upoznao Käbi Laretei i Ingrid von Rosen, koje će postati njegova četvrta i peta supruga, dok je istovremeno bio zaokupljen intenzivnom aferom s Bibi Andersson, glavnom glumicom u dva filma te godine. Njegov brak s novinarkom i lingvisticom Gun Grut raspada se. Bergman jedva viđa šestero djece koje je već imao s tri različite žene…

Festivali i nagrade:
Europske filmske nagrade – Najbolji europski dokumentarni film 2018. / Cannes Film Festival (FR) / San Sebastián International Film Festival (ES)

Trajanje: 117 minuta


Kao i uvijek za svakoga ponešto 🙂

Pratite nas na Facebook-u gdje redovito objavljujemo događanja i eventualne promjene u rasporedu.

U slučaju kiše program će se odvijati u prostorijama DCD-a!


Jedan odgovor na “LJETO NA DRENOVI 2023.”

Komentari su isključeni.