Kategorije
Aktualno

Završen ciklus biografskih filmova

Od 20. srpnja do 4. kolovoza 2023 u DCD-u su prikazana tri filma čija tema su bile biografije slavnih umjetnica/ka.

U sklopu programa Kultura u prigradu kojeg sufinanciraju Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija prikazana su tri filma biografske tematike. U filmove nas je svaki put uvela Jelena Androić objašnjavajući kontekst nastanka, a nakon projekcije imali smo priliku porazgovarati i razmijeniti mišljenja o filmovima.

20. srpnja 2023. u dvorištu DCD-a imali smo priliku gledati prvi od tri filma – Sylvia Plath: pod staklenim zvonom redateljice Terese Griffiths. Film kroz intervjue s prijateljima i kćerkom spisateljice Sylvie Plath govori o njenom životu, ali i otkriva pozadinu nastajanja romana Stakleno zvono. Sylvia se kroz svoj život borila s teškim depresivnim stanjima koja je opisala u svojim djelima. Samo mjesec dana nakon što je objavila svoj prvi i jedini roman u veljači 1963. godine, u 31. godini života, Plath si je oduzela život.

Ova nesretna žena bila je talentirana pjesnikinja i spisateljica te je ostavila dubok trag, kako u američkoj, tako i u svjetskoj književnosti. Njena djela govorila su o važnim temama poput mentalnog zdravlja i o životu žene u konzervativnom društvu. U svojoj obitelji se dok je bila mlada djevojka osjećala da ne živi pravi život već da je odvojena, pod staklenim zvonom, a život prolazi mimo nje. To se nastavilo i kasnije kroz život, nije se osjećala ni prihvaćenom ni vrijednom. U njeno vrijeme takva su se depresivna stanja liječila elekto-šokovima i zatvaranjem u institucije što je poživljala i sama Sylvia Plath.

26. srpnja 2023. zbog kišom okupanog dvorišta film smo prikazali unutar DCD-a. Grace Jones: Od krvi i mesa redateljice Sophie Fiennes film je u koji prati svakodnevnicu umjetnice Grace Jones, a kroz njene razgovore s obitelji i prijateljima doznajemo kakav joj je bio životni put. Grace Jones rođena je 1948. na Jamajci, a od mladosti se u SAD-u i u Francuskoj bavila manekenstvom, glumom i pjevanjem. Jones je bila pop-ikona osamdesetih godina prošlog stoljeća, a i danas je aktivna kao pjevačica.

4. kolovoza u 20:00 sati u Rijeci je bio pravi prolom oblaka, ali to nas nije spriječilo da pogledamo najavljeni film o životu velikog redatelja – Bergman: jedna godina – jedan život redateljice Jane Magnusson.

Filmska priča plete se oko 1957. godine. Ta godina je bila Bergmanova prekretnica ali i najplodonosnija godina u njegovoj filmskoj i kazališnoj karijeri. Opisan je život i rad ovog iznimnog autora, nastajanje njegovih djela, odnos prema glumcima, ali i privatni život: odnos prema roditeljima, djetinjstvo, formativne godine, odnos prema ženama, prema vlastitoj djeci i obiteljima. Ovaj zanimljiv film daje sveobuhvatnu sliku života Ingmara Begmana, opisujući ga kroz razgovore s mnogim glumcima, snimateljima, drugim redateljima, ali i samim autorom i njegovim bratom te mnogim drugim Bergmanovim suvremenicima i suradnicima. Također, mnoge Bergmanove filmske scene bile su autobiografske te su i one uvrštene u film. Naracija je upotpunjena mnogim fotografijama koje su dodatno dokumentirale i zaokružile ovaj film.


Lenta-summer-2023

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)