Pravila privatnosti

Koje osobne podatke prikupljamo i zašto

Izjava o zaštiti podataka

Ovom internetskom stranicom upravlja Udruga Bez granica (dalje u tekstu „mi“ ili „nas“). Ako imate bilo kakvih pitanja o zaštiti podataka, molimo vas da nam se obratite putem navedenih kontaktnih podataka.

Obrada osobnih podataka i prijenos trećim stranama

Prilikom uporabe naše internetske stranice automatski se prikupljaju određeni osobni podaci o vašem uređaju (računalu, mobilnom telefonu, tabletu itd.). Prikuplja se IP adresa koja se trenutačno koristi na vašem uređaju, datum, vrijeme, preglednik, operacijski sustav vašeg uređaja i učitane stranice. Svrha toga postizanje je sigurnosti podataka, optimizacija našeg asortimana i unaprjeđenje naše internetske stranice. Obrada tih osobnih podataka odvija se na temelju članka 6. stavka 1. rečenice 1. točke f) OUZP-a (Opće uredbe o zaštiti podataka). Zaštita naše internetske stranice i optimizacija naših usluga predstavljaju legitiman interes s naše strane.

Ako stupite u kontakt s nama (npr. slanjem zahtjeva na kontaktne podatke koje pružimo), prikupit ćemo, obraditi i upotrebljavati samo one osobne podatke koje s nama podijelite i koji su potrebni radi obrade i odgovaranja na vaš zahtjev.

Kako bismo omogućili operacije obrade podataka navedene u ovoj Izjavi o zaštiti podataka, npr., za pružanje usluga domaćina te održavanje naše internetske stranice, upotrebljavamo pružatelje usluga.

Kolačići

Kako bismo svoje usluge učinili atraktivnima i omogućili uporabu određenih funkcija koristimo tzv. kolačiće. To su male tekstualne datoteke koje se pohranjuju na vašem uređaju. Pojedini kolačići koje koristimo brišu se nakon što završite sesiju preglednika, odnosno nakon što zatvorite preglednik (tzv. kolačići sesije). Drugi kolačići ostaju na vašem uređaju i omogućavaju nam prepoznavanje vašeg preglednika pri sljedećem posjetu (trajni kolačići).

Svoj preglednik možete postaviti tako da primite obavijest o uporabi kolačića i odlučite hoćete li prihvatiti kolačiće, prihvatiti ih u određenim slučajevima ili općenito odbiti prihvaćanje kolačića. Dodatne informacije o tome dostupne su na kartici pomoći vašeg internetskog preglednika. Prihvaćanjem našeg „natpisa o kolačićima” pristajete na to da kolačići obrađuju vaše osobne podatke. Ti osobni podaci obrađuju se na temelju članka 6. stavka 1. rečenice 1. točke a) OUZP-a. U nastavku navodimo više pojedinosti o određenim kolačićima.

Adobe Analytics

Upotrebljavamo Adobe Analytics, uslugu koju pruža Adobe Systems Software Ireland Limited (4-6 Riverwalk Citywest Business Campus, Dublin 24, Republika Irska; “Adobe”). Ova usluga koristi kolačiće, koji se pohranjuju na vaš uređaj i omogućuju analizu vašeg korištenja internetske stranice. Informacije prikupljene kolačićem u vezi vašeg korištenja internetske stranice (uključujući vašu IP adresu) šalju se Adobeovim serverima u Irskoj, ondje se pretvaraju u anonimni oblik, a potom se u takvom anonimnom obliku šalju serverima u SAD-u na daljnju obradu te se ondje pohranjuju.

Adobe koristi ove informacije kako bi procijenio kako koristite internetsku stranicu, sakupio izvješća o korištenju internetske stranice za upravitelja internetske stranice te kako bi pružio ostale usluge povezane s korištenjem internetske stranice i interneta. Ako je tako propisano zakonom ili ako treće strane obrađuju podatke u ime Adobea, ove se informacije, ako je potrebno, mogu poslati trećim stranama. Vaša IP adresa ni u jednom slučaju nije povezana s drugim Adobeovim podacima. Možete spriječiti instaliranje kolačića putem odgovarajućih postavki u softveru vašeg preglednika. Međutim, obavještavamo vas da ćete u tom slučaju možda imati problema s korištenjem svih funkcija ove internetske stranice u punoj mjeri. Korištenjem naše internetske stranice, izjavljujete da prihvaćate da se podaci prikupljeni o vama obrađuju na ranije opisan način te za navedene svrhe. U svakom trenutku i bez budućih posljedica možete obustaviti prikupljanje podataka od strane Adobea. Više informacija o obustavljanju možete pronaći na http://www.adobe.com/privacy/opt-out.html.

Google Analytics

Nadalje, upotrebljavamo Google Analytics, uslugu praćenja internetskih stranica koju pruža Google Inc. („Google“). Google Analytics također upotrebljava kolaćiće. Informacije dobivene na temelju kolačića o korištenju ove internetske stranice obično se prenose na Googleov poslužitelj u SAD-u i ondje pohranjuju. Međutim, prije tog prijenosa, Google će skratiti vašu IP adresu unutar država članica Europske unije i drugih država potpisnica Sporazuma o Europskom gospodarskom prostoru.

Puna IP adresa prenosi se na Googleov poslužitelj u SAD-u i tamo skraćuje samo u iznimnim slučajevima. U ime upravitelja internetskom stranicom Google se služi tim informacijama za procjenu vaše uporabe internetske stranice, sastavljanje izvješća o aktivnostima na internetskoj stranici i pružanje drugih usluga povezanih s uporabom internetske stranice i interneta koje se tiču upravitelja internetskom stranicom. IP adresa koja se prenosi iz vašeg preglednika u okviru usluge Google Analytics ne spaja se s drugim Googleovim podacima. Možete spriječiti pohranjivanje kolačića postavljanjem odgovarajuće postavke u softveru vašeg preglednika. Osim toga, možete spriječiti da Google prikuplja podatke dobivene putem kolačića i podatke koji se temelje na vašoj uporabi internetske stranicu (uključujući vašu IP adresu) te obradu tih podataka od strane Googlea preuzimanjem i instaliranjem sljedećeg dodatka pregledniku dostupnog na adresi: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=de.

Davanje osobnih podataka i razdoblja pohrane

Osobne podatke dajete dobrovoljno. Niste zakonski obvezni dati nam osobne podatke. Ako nam ne želite dati osobne podatke, to za vas neće imati nikakve posljedice, samo nećete moći upotrebljavati naše usluge. Osobni podaci koje nam date putem naše internetske stranice pohranjuju se samo do ispunjavanja svrhe radi koje se obrađuju. Razdoblja pohrane koja odstupaju od uobičajenog mogu proizaći iz legitimnog interesa s naše strane (npr. kako bi se zajamčila sigurnost podataka i spriječila zlouporaba). Osobni podaci, koje moramo spremiti zbog zakonskih ili ugovornih obveza pohrane, blokiraju se.

Vaša prava

Kako biste ostvarili svoja prava u skladu s OUZP-om na:

  • informacije o obradi vaših osobnih podataka i kopije tih podataka (članak 15. OUZP-a),
  • ispravak i dopunu netočnih i nepotpunih osobnih podataka (članak 16. OUZP-a),
  • brisanje vaših osobnih podataka i, u slučaju njihove objave, pravo da obavijestimo druge odgovorne strane o zahtjevu za brisanje (članak 17. OUZP-a),
  • ograničenje obrade vaših osobnih podataka (članak 18. OUZP-a),
  • prenosivost podataka tako da svoje osobne podatke dobijete u strukturiranom, standardnom i strojno čitljivom formatu te pravo na prijenos tih podataka drugoj odgovornoj strani bez zapreka od strane nas (članak 20. OUZP-a),
  • povlačenje dane privole; povlačenje ne utječe na zakonitost obrade na temelju privole prije povlačenja (članak 7. OUZP-a), i
  • prigovor na obradu podataka (članak 21. OUZP-a),

Možete nas kontaktirati u bilo kojem trenutku putem kontaktnih podataka navedenih pod brojem 1. Osim toga, imate pravo podnijeti pritužbu nadležnom nadzornom tijelom ako smatrate da obrada podataka nije u skladu OUZP-om (članak 77. OUZP-a).

Važeće od: siječnja 2021. / Damir Medved

Lenta DCD partneri