Kategorije
Aktualno

Kuhanje je zabavno na Danima drenjule

Kako se pravi marmelada od drenjule i zašto se kaže “budi zdrav kao dren”

U petak, 10. listopada u sklopu Dana drenjule 2025. koje organizira Udruga Bez granica, prvašići OŠ Fran Franković učili su o stablu i plodu drena te kako se priprema marmelada i sirup od drenjule.

Vesna Lukanović voditeljica manifestacije u suradnji sa učiteljicama prvih razreda pokazala je uživo kako se priprema i kuha marmelada od drenjule. Ispričala je kako i gdje je drenjule ubrala, kako ih je spremila i kako pripremila za kuhanje. Istaknula je da su drenjule vrlo zdrave, pune vitamina, pogotovo uz dodatak i nekog drugog voća kao što su šljive ili jabuke.

Kuhala je u učionici ispred djece koja su sa zanimanjem slušala i postavljala pitanja, a neka djeca su podijelili svoje znanje o marmeladama koje su pripremale njihove none i roditelji.

Vesna Lukanović donijela je zdjelicu plodova drenjule da djeca probaju i pomirišu kako izgleda plod kada je zreo i spreman za konzumiranje ili pripremanje marmelada, sirupa, čajeva i likera.

Drenjule je sačuvala nakon branja tako što ih je zamrznula u zamrzivaču, a prije kuhanja ih je malo pustila na sobnoj temperaturi da omekšaju. Zatim ih je stavila u lonac u koji je dodala vode toliko da pokrije drenjule te ih je neko vrijeme kuhala dok nisu omekšale za sljedeći korak.

Zanimljivo je bilo gledati kako se sa štapnim mikserom pulpa usitnjava što je također priprema da se marmelada prije zgusne i da dobije glatku teksturu.

Kako se nakon usitnjavanja ploda malo podrobi i koštica treba smjesu procijediti da ostane samo pulpa koja se može još malo propasirati.

Teta Vesna objasnila je koliko se šećera stavlja u usitnjenu i propasiranu drenjulu, a za miješanje marmelade donijela je kuhaču napravljenu od stabla drena koje je vrlo snažno i izdržljivo. Ispričala je djeci da su nekada u prošlosti ljudi od stabla drena pravili drške za ratarske alate kojima su obrađivali njive.

Osim toga donijela je malo ukuhanih šljiva i jabuka koje je dodala u drenjule da se ubrza proces kuhanja i zgušnjavanja.

Dok se marmelada kuhala i lijepo mirisala učiteljice su djeci dale zadatak da izrežu sličice sa drenjulama, pobroje ih i zalijepe na zadane brojeve, a ako su sve točno uradili dobili su sliku dječaka i djevojčice kako beru drenjule koju je trebalo još i obojati.

Za drugi zadatak djeca su dobila naputak da mogu sami osmisliti i nacrtati motiv naljepnice koje će druge godine zalijepiti na staklenke marmelade od drenjule.

Dok se marmelada lagano kuhala djeca su dobila priliku da svatko od njih uz tetu Vesnu malo promiješa marmeladu i tako doprinese zajedničkom kuhanju.

Kad je marmelada postigla željenu gustoću teta Kristina je već pripremljene staklenke napunila finom i mirišljavom marmeladom od drenjula i dobro ih zatvorila.

Posebno veselje za djecu, učiteljice te članice Udruge Bez granica tetu Vesnu i tetu Kristinu bilo je kušanje marmelade sa grabilice (kutlače, šeflje, kaciole) i zadovoljno mljackanje ovih simpatičnih prvašića.

Rekli su da je marmelada: odlična, jako dobra, super, za 5, mogu probati još, evo mene opet jer mi je jako fina marmelada i sl.

Na kraju je učiteljica pozvala dobrovoljce da počiste učionicu, a vidjelo se da djeca to redovito rade jer su brzo donijeli metle i vrlo dobro pomeli papiriće sa poda. Bravo!

Teta Vesna i teta Kristina iz Udruge Bez granica izrazile su zadovoljstvo što su mogle kuhati prvašićima i što su djeca bila zaista sjajna. Učiteljicama i školskim kuharicama zahvalile su na pomoći i suradnji kao i ravnatelju koji je kratko navratio da svih pozdravi i pogleda kako napreduje kuhanje.

Svima je bilo zabavno i poučno druženje, a zaključak je da se marmelada kuha i sljedeće godine. Do tada budite zdravi kao dren!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)